Europeisk Frivillighetshovedstad

Studietur

Den 29. januar kom mer enn 40 internasjonale delegater fra 13 europeiske land til Trondheim på studietur. Gjestene var her for å bidra til utveksling og kunnskapsdeling med lokale organisasjoner. En velkomstkveld ble arrangert av Ila og Løkkan frivilligsentraler i samarbeid med Trondheim kommune. Det var en fantastisk kveld med nydelig afghansk mat laget av kvinner fra Norsk-Afghanske Kvinner for Endring, herlig musikk av MOVE og inspirerende samtaler mellom gjester og trondheimere. 

Byvandring

Dagen etter var gjestene på en guidet vandretur rundt i byen sammen med Natteravnene. Inger Marie Bakken (venstre) and Karl Ludvig Sellgren (høyre) fortalte de internasjonale delegatene om jobben deres som frivillig natteravn. Natteravnene består av frivillige som bryr seg om samfunnet. De går rundt i nærområdet i små grupper om kvelden og natten, og har fokus på være synlige og tilgjengelige, basert på idéer om at dette i seg selv bidrar til å redusere vold og hærverk. De er også til stede for folk som ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Utenfor Verkstedshallen

Gjestene på Svartlamon – Norges første byøkologiske forsøksområde. 

–Området er organisert og drives etter prinsipper om bærekraftige miljøløsninger, flat struktur, gjennomsiktig økonomi, lav standard og rimelig utleie.

De var også innom Ivar Matlaus Bokkafé, en anarkistisk bokkafé hvor de selger undergrunnslitteratur og non-profit-litteratur. Alle er velkommen for å slå av en prat, eller lese og bla i bøker og plater. Ivar Matlaus ønsker å være en pådriver i politisk aktivisme og arbeid.

Trikkestallen er også inkludert i reiseruten. Det er et er et skateanlegg, med en stor street course, bowl og miniramp. Trondheim Skate Association (TSA) tilbyr fritidsaktiviteter som skating og aktiviteter med BMX, rollerblades og sparkesykkel til barn og unge i alle aldre. 

Gjestene var også på besøk hos Credo Geitmyra matkultursenter. Der lærer barn og unge å lage mat og å få et bevisst forhold til det de spiser. De har som mål å lære alle barn i Norge å nyte mat som får dem til å trives!

Ahmed Karais, administrativ leder av Mangfoldshuset Trøndelag presenterer hva de tilbyr til samfunnet.

Blant stedene de besøkte er Mangfoldshuset Trøndelag. Det er en ideell, frivillig organisasjon som har som mål å bidra til sosial utjevning og inkludering i lokalsamfunnet. De tilbyr en møteplass for alle hvor et mangfold av ideer, kulturer, tilhørigheter, synspunkter og livssyn er likeverdige.

 

Noen kvartaler unna ligger Sjiraffen Kultursenter. Ragnhild Arntsen, daglig leder og teaterpedagog, fortalt om hvordan Sjiraffen Kultursenter tilbyr kulturaktiviteter, kurs og tilrettelagte arbeidsplasser, blant annet, for mennesker med fysisk og psykisk funksjonshemming i alle aldre.

Tanja Plasil, prosjektleder av EVCapital Trondheim forteller om frivillighet i Vår Frue. Det er en åpen kirke som holdes åpen av frivillige kirkeverter. De tar i mot hver enkelt som kommer inn, byr på noe å spise eller drikke og gir rom for samtaler.